Thasos Adası


Thassos (Taşoz) Adası


Eğer pasaportunuz, Shengen vizeniz ve uluslararası ehliyetiniz varsa, ada arabayla İstanbul'a sadece 6 saat uzaklıkta. Bozcaada'ya gidiyormuş gibi adeta.

Adaya bir çok seyahat acentesi çok uygun fiyatlara da turlar düzenliyor. Yani hafta sonu yakın kaçamaklar için biçilmiş kaftan Thasos. Gerçekten de denildiği kadar güzel ve insana huzur veren, sevimli bir ada.

Birbirinden harika plajları, leziz yemekleri, insanları, misafirperverliği ile kendimi adeta ülkemde zannettim. Yunanlılar da bizim gibi sıcak kanlılar. Geçmişi artık pek de umursamıyorlar. Krizde olan Yunanlılar için, Türkler, iyi bir gelir kaynağı.

Etrafta dolanırken her yerden Türkçe konuşulduğunu duyuyorsunuz. Çoğu restoranda menüler bile Türkçe, gerisini siz düşünün. Hatta siz yanınızdakilerle konuşurken size Türkçe cevap veren satıcılara da rastlayabiliyorsunuz.



Thassos Adası bal, zeytinyağı ve misket üzümlerinden yapılan şaraplarıyla, altın ve mermer madenleriyle ünlü.

Antik çağlardan kalma bir geçmişe sahip olan adanın, müzelerinde binlerce yıllık eserleri, koleksiyonları inceleyebilirsiniz. Şehrin merkezinde ve Alykes Köyü'nde de arkeolojik kalıntılılar mevcut. Ada'nın en güzel aktivitesi dağ köylerini keşfe çıkmak. Fotoğraf makineniz her daim yanınızda olsun. O kadar güzel kareler yakalanıyor ki anlatamam.

Yeşilin tonlarının yakalayabileceğiniz, çam ağaçları, kestane ağaçlarının doğaya kattığı oksijenle kendinizi tüm gün enerjik hissediyorsunuz. Bu kadar yoğun ormanlardan dolayı, yaz aylarında teknelerle adaya arı kovanları getiriliyormuş. Yol kenarlarında bu kovanlara rastlayabilirsiniz.

Alyki köyü yakınlarında, bir uçurumun kenarında konumlanmış, Baş Melek Mikail'e adanan kadın manastırından sabah güneşin doğuşunu izlemek gerçekten de insanı büyülüyor. Manzarası tarif edilemeyecek kadar güzel.

Adanın çevresini 2.5 saatte gezebiliyorsunuz. Açıkçası bu kadar büyük olduğunu düşünmüyordum. Theologos köyleri ile Giola adanın mutlaka görülmesi gereken yerleri arasında yer alıyor.

Thassos'un En Güzel Plajları
Ada yaklaşık 80'e yakın birbirinden değişik koya sahip. Bazı plajlarında deniz dalgalı olurken, bazısında da deniz çarşaf gibi oluyor. 7 mavi bayraklı plajıyla da çok ünlü Thassos.



Thassos'da plaja girdiğinizde sadece birşeyler içmeniz yeterli. Bizdeki gibi herşeye para ödenmiyor. Sezlong ve şemsiye ücreti ödemiyorsunuz. Bazı özel plajlarda sezlong ve şemsiye ücreti için 5 Euro ödeniyor. Plajlar gerçekten de birbirinden güzel. Ama gönlümde yatan iki tane isim var: Aliki ve Marble Beach...

''Marble Beach'' adeta kendinizi Maldivler'de hissedeceğiniz harika bir plaj. Kumsal ve denizin içi ufalanmış mermerlerle kaplı.
Thassos Plajlar

Makriamos, Golden Beach, Paradise Beach, Agios Loannis, Aliki, Giola, Trypiti Beach, Thymonia, Astris, Marble Beach en güzel plajları...

Thassos'daki Restoranlar ve Cafeler Simi Restoran ( Limenas )
Simi Restoran, adada en keyif aldığım bir mekan. Yemekler çok lezzetli ve harika sunumlar yapılıyor. Yöneticelerinden Nikos ise, inanılmaz tatlı bir insan. Tam bir İstanbul asığı. İstanbul'u sık sık ziyarete geldiğini ve bir çok arkadaşı olduğu konusunda uzun sohbetler yaptık.'' Sezon bitince yine sizdeyim'' dedi. Masanızın çevresinde bir çok Türk aile bulunuyor. Simi'de bütün yemekler çok güzel. Deniz mahsüllerini gözünüz kapalı olarak tercih edebilirsiniz. Her şey çok taze ve leziz.
Tavern Leonidas (Aliki)
Aliki plajının en sonunda, güleryüzlü bir ailenin işlettiği, tamamen ev hanımlarının mutfağını görerek tadacağınız, leziz Yunan yemeklerini bulabileceğiniz harika bir mekan.

Kızları Angela çok misafirperver. Haziran başından, Eylül sonuna kadar açıkmış. Kabak Çiçeği Dolması ve Mücveri aynı bizimkiler gibi. Mezeler ve deniz mahsülleri bir harika.



Elena Tavern - Grill (Panagia Village )

Panagia Köyü'nde oğlak, tavuk etlerinin yanı sıra yöresel tatları bulabileceğiniz küçük bir işletme.
Fairy Tale Cafe ( Limenas )
Ada'nın en güzel cafeleri'nden biri olan Fairy Tale'in sahibesi, birbirinden lezzetli tatlıları ve dondurmaları gibi çok şeker biri. Tatlıları arasında bir çok Türk tatlı isimlerine rastlayabilirsiniz. Baklava, kadayıf, dolama gibi. Türkler yapıyormuş bu tatlıları. 30 'a yakın dondurma çeşitleri arasında; kadayıflı, karamel ve damla sakızlı favorilerim arasında...


Me Gusta ( Limenas )
Sıcak börekleriyle ünlü, biz Türklerin en uğrak yeri. Sahibi Mary çok misafirperver.

*Bizde çok yaygın olmasına rağmen, adada çoğu restoranda kredi kartı geçmiyor. Tedarikli olmanızda fayda var.
Thassos'dan Alınması Gerekenler
Uzo ( Yunan Rakısı ), Thassos Şarapları, Bal, Ceviz Reçeli, İncir Reçeli , Damla Sakızı, Baharatlar...
Thassian Tastes ( Limenas )

Zeytin, zeytintağı, bal, reçel, sabun, şarap ve baharat gibi ihtiyaçlarınızı karşılayacağınız harika bir dükkan.

Bal ve reçelleri bizimkiler gibi değil. Bal kavanozlarının içine cevizler koyarak çok hoş bir görüntü elde etmişler. Bizim ballarımıza göre daha yoğun ve kuvvetli balları...
Ayva ve damla sakızıyla karıştırılmış bir reçeli, tatlı kaşığına alınan karışımı; ilk önce suya batırarak denememi önerdiler.
Anna ( Limenas )

Her türlü ihtiyacınızı karşılayacağınız ( baharatlar, reçeller v.b) Makrina adındaki Gürcistanlı tatlı bir hanımın, Türkçe hizmet verdiği keyifli bir mekan.
Thassos'da Konaklama

Otel fiyatları çok uygun. Yüksek sezonda bile oda fiyatları 40-50 Euro arasında.
Timeleon Hotel ( Limenas )

Tam bir aile işletmesi. Anne ve kızları tarafından işletiliyor. Temiz ve bakımlı. Tam merkezde. Mrs. Mıtafsi, çok misafirperver ve Türk dostu. Türkiye'ye devamlı geldiğini ve Boğazı çok sevdiğini söyledi. 75 yaşlarında ama hala işinin başında. Rezervasyonlarınızı otelle bağlantı kurarak yaparsanız, çok daha uygun ücrete konaklıyabiliyorsunuz.


İlio Mare Hotels & Resorts

5 yıldızlı konforu bulabileceğiniz, tatil köyü havasında seçkin bir otel.
Thassos'a Ulaşım

Uçak ile; İstanbul’dan Atina veya Selanik aktarmalı olarak.

Araç İle; Kavala’dan 40km, Selanik’ten 260 km.

Feribot ile; Keramoti – Thassos Limenas (45 dk.)- Kavalla - Prinos (1 saat 20 dk.)

Hydrofoil ile Kavala - Thassos (45 dk.)

Keyifle gezmeniz dileğiyle!

Sevil Deniz

www.sevildeniz.com

instagram sevildeniz

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lübnan Usülü Humus ( Hummus Bil Tahina )

Isparta Fırın Kebabı ( Kebabçı Kadir Usta Hüseyin Açıkalın'ın Tarifi )

Isparta Mutfağı’nın Kabune Pilavı'nın Hikayesini Biliyor musunuz?