Bamya Kızartması

                                                                 SEVİL DENİZ İLE DEVR-İ ALEM



Bamya Kızartması


Bizim evde kızartma neredeyse hiç pişmiyor, her şey fırında ya da çok az yağ kullanılarak hazırlanıyor. Ama çok ender de olsa kaçamak yapmak bazen insana çok keyif veriyor.

Siz de benim gibi belirli yaşa kadar bamyayı ağzına sürmeyenlerden misiniz?

Açıkça söylemek gerekirse, yirmili yaşların sonlarına doğru biz birbirimize alıştık.

Annem ‘’akşam yemeğinde bamya yemeği de var’’ dediğinde, suratım ekşirdi. Yıllarca  yemediğimizi bildiğinden bize akşam yemeklerinde alternatif yemekler sunardı. Ay ne direnmişim yememek için. Şimdi ise bayılıyorum. Turşusuna, yemeğine, kızartmasına… Açıkça söylemek gerekirse  ‘’ bamyanın da kızartması mı olurmuş canım’’ diyenlerdendim. Ta ki tadana kadar. Tadına bakınca ben de artık bağımlılık yaptı.

Yaz aylarında poşetler içinde dondurucuya mutlaka bamya hazırlarım. Ara ara da çıkarıp bamya çorbası, bamya kızartması yaparım.

Bu arada Konya’ya giderseniz, bamya çorbası içmeden lütfen dönmeyin. En efsane tarif, Dedeman Otel’in en üst katındaki restoranda saklı… Kadınlar Pazarı'ndan da bamya almayı unutmayın!

Hadi biraz tariften bahsedelim.

Malzemeler

1 kg. bamya

1 çay bardağı kızartmalık yağ

6 adet domates

4 diş sarımsak

5 yemek kaşığı zeytinyağ

1 tutam karabiber

1 tutam kırmızı biber

1 tutam tuz

1 kaşık fesleğen

Yapılışı

Bamyaları yemek yapar gibi kabuklarını kesin, yıkayın ve kurulayın. Kızgın yağda 3-4 dakika kızartın.

Üzerindeki fazla yağları bir peçete yardımıyla alın. Ve bir borcama yanyana dizin.

6 adet orta boy domatesi ve sarımsakları rondo’dan geçirin ya da rendeleyin.

Bir tencerenin içine bu karışımı ekleyin ve içine zeytinyağını, 1 tutam tuzu, 1 tutam karabiberi, 1 kaşık fesleğeni ekleyin ve kaynayana kadar pişirin. 

Domates sosunuz piştikten sonra, biraz ılınsın ve bu karışımı borcama dizdiğiniz bamyaların üstüne dökün.

Afiyet olsun!

Sevil Deniz


instagram sevildeniz





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lübnan Usülü Humus ( Hummus Bil Tahina )

Isparta Fırın Kebabı ( Kebabçı Kadir Usta Hüseyin Açıkalın'ın Tarifi )

Isparta Mutfağı’nın Kabune Pilavı'nın Hikayesini Biliyor musunuz?