Pepeçura



                                                                       SEVİL DENİZ İLE DEVR-İ ALEM


Pepeçura

Karadeniz’in verimli topraklarında yetişen kokulu üzümlerin vazgeçilmez tatlısıdır Pepeçura. Belki hiç tatmayanlar bile vardır. Pembe renkli, hoş kokusu ve güzel görünüşüyle insanı etkiler Pepeçura. Üzüm peltesi de derler.

Anneannem Pepeçura tatlısı yaptığında en üst kattaki mutfaktan kokusu yalının her yerine yayılırdı. 3 katı nefes almadan çıkardık. Pepeçura kokusunu duyduğumuzda suratımızda bir gülümseme belirirdi, adeta gözlerimiz ışıldardı. Ne güzel günlerdi. Bazı şeyleri geri getirmek ne mümkün! Mekânın cennet olsun anneannem. İyi ki bana bu lezzeti tattırmışsın. Ruhuna değsin derler bizde.

Lütfen ailenizin reçetelerini saklayın hatta yarın ilk işiniz kendinize bir yemek defteri almak olsun! Belki de en güzel miras, sevdiklerinize güzel hatıralar bırakmak…

Ardımızda güzel anılar ve değerli reçeteler bırakmak dileğiyle!

Malzemeler :
  
2 kg siyah kokulu üzüm

6 su bardağı su

8 yemek kaşığı nişasta

1 küçük çay bardağı mısır unu

Yapılışı:

Kokulu üzümleri bir süre suda bekletin. İçine 2 çorba kaşığı sirke ekleyin. Bir sudan geçirip, süzün ve saplarından ayıklayın. Tencerenize alın.

Pişen üzümleri tahta kaşık yardımıyla süzgeçten geçirin. Posalarını atıp, elde ettiğiniz karışımı başka bir tencereye alın. Nişasta ve mısır ununu ve 1 bardak şekeri  birbirine karıştırıp, tencerenin içindeki karışıma yavaş yavaş çırpma teli ile ekleyin. 

Katılaşmaya başlayınca ocaktan alın ve kâselere dağıtın.

Soğuduktan sonra üzerlerini istediğiniz malzemelerle süsleyebilirsiniz. Fıstık ve Hindistan cevizi ve nane yaprağı benim favorilerim.

Sevgiyle kalın!

Sevil Deniz


instagram sevildeniz 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lübnan Usülü Humus ( Hummus Bil Tahina )

Isparta Fırın Kebabı ( Kebabçı Kadir Usta Hüseyin Açıkalın'ın Tarifi )

Isparta Mutfağı’nın Kabune Pilavı'nın Hikayesini Biliyor musunuz?