Gluten Duyarlılığı Yaşıyor Musunuz? Hangimiz yaşamıyoruz ki…

                                                                              SEVİL DENİZ İLE DEVR-İ ALEM
Resim yazısı ekle



Gluten Duyarlılığı Yaşıyor Musunuz?

Hangimiz yaşamıyoruz ki…  

Zaman zaman takip ettiğim Dr. Ayşegül Çoruhlu’nun Alkali Diyet adlı kitabında okuduklarımı sizinle paylaşmak istedim. Umarım sizlere ışık tutar.

Bağışıklık sistemini rahatsız eden proteinlere sahip diğer yiyecek grubu; buğday, arpa, çavdar, yulaf dörtlüsünden oluşan gruptur. Bunların içinde glüten vardır. Gluten, gliadin isimli bir proteinden oluşur. Gliadin bağışıklık sisteminin hiç sevmediği bir proteindir. Tıpkı inek sütü ve ürünlerindeki bazı proteinlere reaksiyon göstermesi gibi, gliadini de antijenik olarak algılar ve onu da yok etmeye çalışır.
Eski devirlerde buğday, karabuğday halindeyken ve ziraat devrimi yaşanmamışken, buğdayın içinde gliadin ve glüten yoktu. Fakat daha çok ürün elde etmek için modifiye edildiler ve glüten içermeye başladılar.
Vücudun gıda duyarlılığı gösterdiği birinci grup glüten grubu, ikinci inek sütü grubu, üçüncü grup ise mayalı gıdalar grubudur.
Gultenin sebep olduğu hastalıklar araştırıldığında, önce çölyak hastalığı karşımıza çıkar. Ancak çölyak hastalığı duyarlılığın çok ilerlediği, bağırsak çeperlerinin ileri düzeyde zedelendiği durumlarda ortaya çıkar. Hasar o boyuta gelmese bile, glüten vücudu asitlendirir. Gltenin yarattığı asitlenmenin bedellerini tıpkı yavaş yavaş ilerleyen osteoporoz, kas erimesi gibi zaman içinde öderiz.
Hazımsızlık, şişkinlik, dışkılama, kilo verememe gibi basit problemlerden, migren, egzama gibi farklı problemlere kadar, pek çok şikâyetin arkasında glüten duyarlılığı olabilir.
Dr. Ayşegül Çoruhlu’nun  Alkali Diyet kitabından alınmıştır.

Şifa Olsun.
Sevil Deniz

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lübnan Usülü Humus ( Hummus Bil Tahina )

Isparta Fırın Kebabı ( Kebabçı Kadir Usta Hüseyin Açıkalın'ın Tarifi )

Isparta Mutfağı’nın Kabune Pilavı'nın Hikayesini Biliyor musunuz?